Algemene informatie over Minga Hospital

Minga Mission Hospital
In de Oostelijke Provincie in Zambia ligt 400 km van Lusaka een plattelandsziekenhuis met 112 bedden, waarvan 45 door de regering betaald. Het ziekenhuis bedient een gebied zo groot als de helft van Zeeland met 80.000 inwoners. Er werken 67 mensen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis verzorgt zowel curatieve zorg (behandelen) als preventieve zorg (voorkomen) vanuit de missiepost en vanuit 4 buitenposten. Per dag komen er 60 nieuwe patiënten op de polikliniek, waarvan er bijna 10 worden opgenomen. De meest voorkomende ziektes zijn malaria, diarree, aids, tuberculose, ooginfecties, longontsteking, bloedarmoede en ondervoeding.
De röntgenapparatuur en de inventaris van de operatiekamer zijn vernieuwd. Het laboratorium en de polikliniek zijn ondergebracht in klaslokalen van de verlaten basisschool. Het laboratorium voert meer dan 25.000 testen per jaar uit.
De dagelijkse zorg voor de patiënten is toevertrouwd aan ziekenverzorgsters die in het ziekenhuis zijn opgeleid.Iedere nieuwe patiënt krijgt een kaartje met zijn naam en het nummer van zijn dossier. Zonder kaartje kan het dossier niet worden teruggevonden in het archief. Het archief wordt op de polikliniek in bundeltjes bewaard.Zieke kinderen worden met hun moeder opgenomen. Veel kinderen zijn ernstig vermagerd door slecht uitgebalanceerde voeding, bloedarmoede, malaria en mijnworm, slecht water en aids. Via de link kunt u meer lezen over de Maternity Ward. (Engelstalig).

Historie
Het katholieke missieziekenhuis is in 1933 gesticht door de Witte Zusters van Afrika, ontstaan uit een medicijnpost.
Het ziekenhuis werd uitgebreid met een leprosarium, wat in 1968 weer gesloten is. In 1971 werd de kliniek overgenomen door Ierse Assumptionisten en in 1988 door Tanzaniaanse zusters van Onze Lieve Vrouw van Kilimanjaro.
In 1972 kwam de eerste (Indiase) arts. De eerste Nederlandse arts is in 1974 gestationeerd via Medicus Mundi, dat later is opgegaan in Memisa (Cordaid)
De laatste Nederlandse arts was tot 2008 werkzaam in het ziekenhuis. Vervolgens zijn er meerdere organisaties geweest die hebben gezorgd voor continuïteit van de artsenfunctie. Vervolgens is het niet gelukt om een Zambiaanse arts voor een langere periode te benoemen als Medical Officer in charge. Sinds 2014 heeft het ziekenhuis geen arts meer. Voor De Stichting blijft het de eerste prioriteit om een Zambiaanse arts in Minga te krijgen

Financiering
Behalve van de Zambiaanse regering komt het geld van externe donaties en van lokale projecten zoals de maïsmolen (mensen uit de dorpjes betalen voor het malen van het meel en daarmee wordt een voedingsproject gefinancierd).

Via onderstaande link opent u het verslag over 2016:
Jaarverslag 2016